Livraison gratuite à partir de 50 euros

.

Waarom kan vasten nuttig zijn?

Waarom kan vasten nuttig zijn?

De mens is geëvolueerd binnen een energiearme omgeving. De trukendoos van ons lichaam om energie te besparen, is daardoor heel uitgebreid. Na de Tweede Wereldoorlog nam de productie van onze voeding per capita sterk toe. De westerse wereld was voortaan omringd door een overvloed aan voedingsmiddelen.

Een groot deel van de voeding die we vandaag in de supermarkt terugvinden, was vorige eeuw, en alle eeuwen daarvoor, onbestaande. Neem bijvoorbeeld de populaire combinatie van vet en geraffineerde suiker. Deze combinatie komt in de natuur eigenlijk niet voor. Het is een hedendaagse mix die onze energie inname sterk beïnvloedt. 

We kennen het gevoel allemaal. Je vertoeft op restaurant, en na het hoofdgerecht kan er geen hap meer bij. Tot plots de ober langskomt met de dessertkaart. Zonder enig probleem werk je de heerlijke dame blanche naar binnen.

Dit valt deels te verklaren door het feit dat suiker zowel je verzadigingscentrum als je beloningscentrum in de hersenen aanspreekt. Tijdens het dessertmoment word je verzadigingssysteem overschaduwd door je beloningssysteem. Resultaat: je overeet je.

Terwijl overeten ongezond is, kan het juist heel gezond zijn om af en toe het omgekeerde te doen. Bij een vastenkuur schakelt jouw lichaam over op alternatieve energiesystemen, zodat je metabool flexibeler wordt. Dit betekent dat jouw energieniveau stabieler blijft, ongeacht of en wat je gegeten hebt.

De belangrijkste voordelen van een vastenkuur op een rij:

  • De insulineproductie neemt af en de insulinegevoeligheid neemt toe. Een chronisch hoog insulineniveau wordt o.a. in verband gebracht met de ziekte van alzheimer, die ook bekend staat als diabetes type 3.

  • Productie van ketonen. Ketonen zijn chemische stofjes, die dienst doen als een soort brandstof die je lichaam kan gebruiken, naast glucose. Ketonen bieden o.a. voordelen op het vlak van cognitieve functies.

  • De productie van het groeihormoon neemt spectaculair toe (+500%). Het groeihormoon is een soort van ‘herstelhormoon’. Het zorgt voor het herstel en de aanmaak van spieren, pezen en heeft een verjongend effect op de huid.

  • Toename van de autofage activiteit. Autofage activiteit is een proces waarbij het lichaam ‘kapotte’ eiwitten en lichaamsvreemde stoffen afbreekt.

  • Betere werking van het immuunsysteem. Na enkele dagen vasten kan je al een verhoging van de stamcelgeneratie waarnemen.

  • Mentale detox. We eten vaak uit verveling of omdat we stress ervaren. Vasten laat ons stilstaan en kan helpen om disfunctionele patronen te doorbreken.

Hoe kan bottenbouillon ingepast worden in een vastenschema?

Bottenbouillon beschikt over eigenschappen die goed van pas komen bij een vastenkuur. Een gefilterde bottenbouillon levert zo weinig calorieën, dat je jouw kuur perfect kunt volbrengen met een normale portie. Je zou het kunnen vergelijken met het drinken van water tijdens een vastenkuur. Alle voordelen van de kuur lopen door, terwijl je kunt genieten van een lekker kopje bottenbouillon!

En dat is niet alles. Bottenbouillon levert ook nuttige aminozuren die het herstel en het detoxificatieproces versterken. De elektrolyten in bottenbouillon staan in voor de regulatie van de vochthuishouding, wat het vasten aangenamer maakt. Hierdoor loop je minder risico om hoofdpijn te krijgen, een veelvoorkomende bijwerking bij mensen die net beginnen met vasten. Tot slot is bottenbouillon ook het ideale voedingsmiddel om als eerste te nuttigen als je jouw vastenkuur wenst te beëindigen. Een half uurtje later kan je dan jouw eerste echte maaltijd nuttigen.

Misschien ook wel iets voor jou...

De drie wetten van een goede bottenbouillon

De drie wetten van een goede bottenbouillon

Bottenbouillon is de laatste jaren aan een echte opmars bezig. Het drankje is nochtans eeuwen oud en werd bijvoorbeeld in...
Plus →
close menu