-

DISCOVER OUR BEAUTY SECRET - TRY OUR COLLAGEN BOOST PACK

-

Welke eliminatie diëten zijn er en waarom worden ze gebruikt?

Welke eliminatie diëten zijn er en waarom worden ze gebruikt?

Een eliminatiedieet bestaat erin om tijdelijk een aantal voedingsmiddelen of ingrediënten niet te consumeren om zo potentiële voedselallergieën of gevoeligheden te identificeren. 

Dit type dieet wordt vooral gebruikt bij mensen die last hebben van maag- en darmklachten, huidproblemen of andere gezondheidsgerelateerde klachten waarvan de oorzaak niet meteen duidelijk is. 

De eerste fase van het eliminatiedieet is de eliminatiefase zelf, waarbij er bepaalde voedingsmiddelen en/of ingrediënten uit het voedingspatroon geschrapt worden. Deze fase duurt gemiddeld een drie- tot viertal weken, waarbij het zaak is om eventuele klachten en symptomen goed bij te houden. 

De tweede fase betreft een herintroductiefase. Hierbij worden de gemeden voedingsmiddelen langzaamaan (lees: één-voor-één) geherintroduceerd. Hierbij is het terug essentieel om eventuele klachten en symptomen goed te monitoren. 

Indien de klachten wegvallen tijdens de eliminatiefase om daarna terug te komen tijdens de herintroductiefase, is de kans reëel dat deze worden uitgelokt door het desbetreffende voedingsmiddel. Vaak wordt het proces dan nog eens herhaald om de kans op fouten te verkleinen. 

Er zijn veel verschillende types eliminatiediëten, waarbij er telkens een andere groep voedingsmiddelen of ingrediënten wordt geëlimineerd.

Het glutenvrij dieet

Dit type eliminatiedieet verwijdert alle bronnen van gluten (een eiwit dat teruggevonden kan worden in tarwe, gerst en rogge). Het dieet wordt voornamelijk gebruikt om mensen te helpen die glutenintolerant of glutensensitief zijn. Vooral de mensen uit deze laatste categorie blijven vaak lang ongediagnosticeerd, omdat hun klachten heel diffuus kunnen zijn en zich niet altijd op het maagdarmstelsel richten. Terwijl gluten intolerantie slechts beperkt voorkomt, toont onderzoek aan dat een significant deel van de bevolking glutensensitief is. Wil je hier meer over weten dan is het boek ‘grain brain’ van Dr. David Perlmutter een echte aanrader.

Het zuivelvrij dieet

Dit type eliminatiedieet verwijdert alle zuivelbronnen waaronder melk, kaas en yoghurt. Het wordt voornamelijk aangeraden als er een vermoeden is van lactose intolerantie of een gevoeligheid aan bepaalde eiwitten zoals bijvoorbeeld het bèta caseïne type A1. 

Het FODMAP dieet. 

Dit is een type eliminatie dieet dat vaak in een klinische setting wordt toegepast en  bepaalde types koolhydraten met een slechte absorptie in de darm elimineert. Het gaat meer bepaald over fructose, lactose, fructanen en polyolen. Dit type dieet wordt meestal ingezet bij het prikkelbare darm syndroom en andere digestieve problemen. 

GAPS dieet 

Het GAPS dieet staat voor “Gut and Psychology Syndrome diet”. Het dieet werd ontwikkeld door Dr. Campbell-McBride en wordt ingezet binnen de alternatieve geneeskunde bij condities zoals ADHD, autisme, depressie, en andere psychologische aandoeningen. Het dieet is complex en omvat meerdere fases, die vaak een hele tijd moeten aangehouden worden. Het is een combinatie van een eliminatie dieet, waarbij specifieke voedingsmiddelen zoals bottenbouillon en gefermenteerde producten een essentieel deel uitmaken van de dagdagelijkse voeding. 

Eliminatiediëten kunnen bijzonder nuttige informatie opleveren en vaak problemen oplossen waar bepaalde individuen al heel lang last van hebben. Wel is het zo dat ze enige wilskracht, structuur, discipline en opvolging vragen. Aangezien er bepaalde voedingsmiddelen worden geëlimineerd is het steeds aangeraden om samen te werken met een erkend diëtist om het risico op nutritionele tekorten uit te sluiten. 

Doordat de meeste varianten van bottenbouillon vrij zijn van gluten, lactose, sachariden en antinutriënten kunnen ze bij heel veel eliminatiediëten worden ingezet.

Misschien ook wel iets voor jou...

Wat is een ketogeen dieet?

Wat is een ketogeen dieet?

Om het ketogeen dieet goed te begrijpen moeten we eerste doorheen een hapje voedingsleer bijten. Bear with...
Lees meer →
De drie wetten van een goede bottenbouillon

De drie wetten van een goede bottenbouillon

Bottenbouillon is de laatste jaren aan een echte opmars bezig. Het drankje is nochtans eeuwen oud en werd bijvoorbeeld in...
Lees meer →
close menu